Partidul "Pentru Patrie" a fost infiintat in 1993 de un grup de vechi cadre ale Miscarii Legionare, luptatori in Rezistenta Nationala Anticomunista si fosti detinuti politici, in scopul continuarii Rezistentei nationale, pentru combaterea politicanismului imoral si a perpetuarii structurilor comunisto-securiste in noile conditii democratice de dupa 1990.
Dupa Revolutia din Decembrie 1989, deturnata de structurile vechiului regim comunist, a urmat o perioada caracterizata prin continuitatea si consolidarea structurilor sistemului totalitar dinainte de 1989, prin dezvoltarea unui politicianism imoral, ce se cobora ca o infectie in intreaga societate romaneasca. Aceste fenomene puneau în pericol insasi existenta neamului romanesc si a statului national unitar roman, amenintand Romania cu izolarea de lumea civilizata.
In aceste conditii, un grup de initiativa alcatuit din vechi cadre ale Miscarii Legionare, luptatori in Rezistenta Nationala Anticomunista si fosti detinuti politici, avind in frunte pe doctorul Nistor Chioreanu, avocatul Virgil Mateias, av. Puiu Atanasiu, av. Nicu Paun, av. Nelu Rusu, preot Nicu Cracea, Dumitru Baicu, Ion Agapie, ing.Gheorghe Brahonschi, dr. Teofil Mija, av. Filon Lauric, Neculae Purcarea si prof. Simion Giurgeca, au considerat ca este necesar ca Rezistenta Nationala sa continue, desigur, in condiţiile si cu mijloacele puse la dispozitie de Statul de Drept, pentru care militasera intotdeauna.
Astfel, in urma unor intruniri organizate in perioada 1992-1993 la Brasov, in casa lui Neculae Purcarea, s-a hotarat reinfiintarea Partidului “Totul pentru Tara”, desfiintat in februarie 1938, cu ocazia instituirii dictaturii regelui Carol II. Au fost intocmite actul constitutiv si statutul, precum si o declaratie de principii, alcatuita de Virgil Mateias, sub numele de “Chemare catre tara”.
Trebuie precizat ca acea perioada era caracterizata printr-o stare de accentuata incertitudine, cauzata de politica regimului neocomunist de apropere fata de Moscova si de restaurare a structurilor sistemului comunist, camuflate abil sub formulele specifice unui regim democratic, dar pastrind aceeasi incisivitate fata de reprezentantii Dreptei nationale. In aceste conditii, initiativa acestui grup de luptatori trebuie inteleasa ca un act de mare curaj si de asumare a unor riscuri reale.
In 1993, grupul de initiativa s-a prezentat in fata instantei Tribunalului Municipiului Bucuresti. In cadrul sedintei publice, reprezentantul Procuraturii a obiectat, invocind faptul ca “Totul pentru Tara” a fost expresia politica a Miscarii Legionare intre 1935si 1938, motiv pentru care instanta a respins cererea de inregistrare legala a partidului.
In urma refacerii documentelor constitutive, initiatorii s-au prezentat din nou inaintea instantei, cerind intregistrarea denumirii “Totul pentru Patrie”, la randul ei respinsa.
In conditiile climatului politic amintit mai sus, si intrucat o noua respingere insemna pierderea oricarei sanse de infiintare, grupul de initiativa a hotarat sa accepte formula Partidul “Pentru Patrie” (PPP), urmind ca, atunci cand conditiile politice interne o vor permite, sa se revina la titulatura “Totul pentru Tara”.
In 1995, cadrele fondatoare ale PPP, oameni aflati la varste foarte inaintate si suportind sechelele regimului de detentie la care fusesera supusi, considerind ca nu mai intrunesc conditiile biloogice necesare organizarii si dezvoltarii teritoriale a partidului, au hotarat sa predea conducerea unor cadre mai tinere, provenite din ultimile serii ale Fratiilor de Cruce. In acest sens, in iulie 2005, la Manastirea Sambata de Sus (Fagaras), a fost convocat Congresul, care a avut loc in luna noiembrie, la Bucuresti. Cu acest prilej a fost ales un nou Consiliu Politic, avind ca presedinte pe dr. Constantin Iulian, vicepresedinti pe Dimitrie Paciag si , in noul grup figurind si nume precum Ion Gavrila Ogoranu, Marcel Petrisor, Nicu Mazare s.a.. Seniorii din vechiul Consiliu Politic s-au retras in cadrul Senatului PPP.
A urmat un lung si anevoios proces de aproape un deceniu, timp in care vechii luptatori au desfasurat o munca tenace de recrutare si formare a unor cadre din randul tineretului, care au fost treptat promovate in functiile de conducere locale si centrale.
Formarea tinerelor cadre ale Partidului
Pentru mai buna formare politica si morala a acestor tineri, Consiliul Politic a luat initiativa sustinerii intre august 1998 si august 1999, a Scolii de Cadre a PPP. La aceasta scoala au participat un numar mare de tineri membri ai organizatiei din toate zonele tarii. Ea se tinea o data pe luna, in zilele de vineri-sambata-duminica, si avea ca profesori oameni de o mare valoare atat pe plan professional, cat si ca luptatori nationalisti: prof. Simion Giurgeca la Psihologie, Vasile Blanaru Flamura – la istoria miscarii nationaliste, Titi Dobre – educatie morala, prof. Constantin Bucescu – Teologie, George Ursa – Politologie, Septimiu Ramboiu - Economie etc..
In martie 2003, la Sediul Central din Bucuresti, a avut loc o adunare solemna a Senatului PPP, in cadrul careia vechii luptatori au recomandat tinerele cadre formate de ei, desemnindu-i ca succesori la conducerea partidului.
De atunci, la fiecare congres, proportia de cadre tinere a crescut progresiv, ajungind ca astazi Conducerea PPP sa fie alcatuita aproape exclusive din tineri.
Construirea Sediului Central.
In urma refuzurilor repetate din partea autoritatilor locale de a acorda un sediu cat de mic Partidului “Pentru Patrie”, s-a constituit un grup de initiativa alcatuit din Misu Dumitrescu, Constantin Iulian, Costache si Gherghina Anghelescu, Costica Tanasescu, Virgil Velescu, Corneliu Suliman, Vasile Afilie, Dimitrie Paciag, dr. Niculina Marinescu, Nicolae Bardac, Emanoil Paraschivas, Gheorghe Beti, Gheorghe Olariu s.a., care a hoatarat construirea unui sediu central exclusiv prin forte proprii. Astfel, Constantin Tanasescu a donat terenul din Bucuresti, str. Veseliei nr. 21, unde s-a inaltat prin contributiile si munca membrilor organizatiei, un impunator sediu central. In aprilie 1999 s-a sfintit piatra de temelie a cladirii, in cadrul unei impresionante ceremonii. Aici au muncit tinerii membrii si simpatizanti ai partidului din toata tara, umar la umar cu batranii luptatori, in tabere de munca. In iulie 2000 a fost inaugurat noul sediu, in cadrul unei festivitati la care au participat cateva sute de camarazi. Cu acel prilej, Ion Gavrila Ogoranu a propus ca acest locas sa se numeasca “Casa noastra”, adica a tuturor celor ce imbratisam acest ideal.
Astfel, Partidul “Pentru Patrie” este singurul partid politic din Romania de dupa 1989, care si-a construit prin forte proprii sediul central.
Dosarul “Miscarii Legionare”
In situatia in care autoritatile nu intelegeau sa renunte la incriminarea legionarilor prin prevederile Legii Sigurantei nationale nr. 51 / 1991, Consiliul Politic al Partidului “Pentru Patrie” a demarat alcatuirea unei initiative legislative, intitulata “Dosarul Miscarii Legionare”, prin care cereau Presedentiei, Guvernului, Senatului si Camerei Deputatilor, Curtii Constitutionale, sa supuna revizuirii si sa anuleze incriminarea respectiva.
In sprijinul acestui demers legislativ, s-au adus la dosar ca probe documente sau marturii care demostrau ca Miscarea Legionara s-a manifestat intotdeauna pentru Statul de Drept, ca legionarii s-au opus atat dictaturii carliste, cat si celei antonesciene, suportind persecutii si fiind asasinati. De asemenea, ca legionarii au fost detinuti in lagarele naziste de la Dachau, Buchenwald, Rostok, si ca au fost exonerati de orice vina, nefiind incriminati de Tribunalul International de la Nurnberg. Mai mult, s-au adus probe ca legionarii au luptat impotriva Comunismului, fiind exterminati si incarcerate, iar intre 1949 si 1953, cu acordul presedintilor American Truman si francez Auriol, a avut loc o colaborare intre Miscarea Legionara prin Horia Sima si serviciile secrete militare franco-americane, finalizata prin parasutarea in Romania comunista a unor voluntary legionary, in scopul organizarii unei guerile antisovietice in Carpati.
Singura institutie care a raspuns a fost Curtea Constitutionala, declinindu-si atributiile. Restul institutiilor nu au raspuns initiativei niciodata.
Reinscrierea PPP in 2003
In ianuarie 2003, a fost promulgate Legea 14 a partidelor politice, care prevedea masuri restrictive fara precedent in Europa civilizata. Astfel, existenta partidelor deindea de indeplinirea formalitatilor de depunere la Tribunal a unui numar de minim 25000 de semnaturi de adeziune, cu conditia suplimentara ca in 17 judete sa existe cel putin 700 de membri.
In urma unei batalii sustinute de aproape un an, cu mari sacrificii, la sfarsitul lui 2003, PPP a depus la Tribunalul Bucuresti formalitatile pentru reinscriere conform Legii 14, in baza a cca 28000 de adeziuni.
PRINCIPII GENERALE
Partidul “Pentru Patrie” se revendica de la valorile doctrinei national-crestine, situindu-se la dreapta esicherului politic romanesc. Este o organizatie intemeiata pe Disciplina si Ordine morala. Suntem adeptii actului creator si respingem polemicile sterile.
PPP este singura forta politica ce continua in mod legitim spiritul Rezistentei Nationale Anticomuniste. El vrea sa adune intr-un puternic pol national-crestin pe toti acei ce impartasesc valorile romanesti, crestine si ale Statului de Drept, pentru care am militat si milităm.
Deviza noastră este: UNITATE ! CREDINŢĂ ! ACŢIUNE !
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu