Pagini var zu_autoplay=false;

joi, 9 decembrie 2010

corneliu zelea codreanu

CORNELIU ZELEA CODREANU

13 Septembrie 1899 - 30 Noiembrie 1938
Cel mai mare dintre sapte fii ai profesorului Ion Zelea Codreanu (în trei rânduri deputat, provenind dintr-o straveche familie de padurari). Strabunicul din partea mamei se numea Adolf Brauner, era bavarez de origine si a ajuns în Bucovina ca functionar vamal pe timpul stapânirii austriece. Acolo s-a casatorit cu Elisabeta Cornea, strabunica lui Corneliu Codreanu.

A absolvit Liceul Militar Mânastirea Dealului si Facultatea de Drept din Iasi.

În primul razboi mondial îsi urmeaza tatal pe front.

În 1919 adera la Garda Constiintei Nationale, organizatie anticomunista condusa de muncitorul iesean Constantin Pancu.

Dejoaca cu mult curaj, în 1920, doua actiuni comuniste la Regia din Iasi si la Atelierele CFR Nicolina. Se opune cu succes deschiderii anului universitar fara serviciu religios. Este ales presedinte al Societatii Studentilor în Drept.

La 10 Mai 1922, înfiinteaza Asociatia Studentilor Crestini. În toamna lui 1922 pleaca sa studieze la Berlin si Jena, dar se întoarce în iarna pentru a participa la marile miscari studentesti din Decembrie 1922. Punctul principal al revendicarilor studentesti îl reprezinta numerus clausus, adica limitarea numarului de locuri alocate evreilor în universitati la procentul pe care evreii îl aveau în populatia româneasca.

Împreuna cu profesorul A. C. Cuza, fondeaza, în 1923, Liga Apararii National Crestine.

Organizeaza în acelasi an, împreuna cu Ion Mota, Corneliu Georgescu, Vernichescu, Ilie Gârneata, Radu Mironovici, Leonida Bardac si Tudose Popescu un complot împotriva bancherilor evrei si a capilor coruptiei din lumea politica. Complotul este tradat de clujeanul Vernichescu.

Îl împusca, în legitima aparare, pe prefectul de politie Manciu din Iasi, în 1924. Este achitat un an mai târziu la Turnu Severin.

Întemeiaza la 24 Iunie 1927, împreuna cu Ion Mota, Corneliu Georgescu, Ilie Gârneata si Radu Mironovici, Legiunea Arhanghelul Mihail.

În 1930 organizeaza doua ample marsuri în Basarabia, cu scopul de a potoli agitatiile comuniste. Se constituie organizatia de tineret Garda de Fier.

Este ales deputat de Neamt în 1931.

Initiaza în 1935 Comertul Legionar.

Întemeiaza partidul Totul pentru Tara, ca expresie politica a Miscarii Legionare.

Este arestat în noaptea de 16-17 aprilie 1938 pentru ultragierea lui Nicolae Iorga si este condamnat la sase luni detentie. În luna mai i se intenteaza înca un proces si este condamnat la zece ani munca silnica.

În noaptea de 29-30 Noiembrie 1938 este asasinat de jandarmi împreuna cu Nicadorii si Decemvirii, în timp de erau transportati catre Jilava.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu